29 Temmuz 2010 Perşembe

Büyük Beden Yalanı Sıfır Beden Faşizmi

Konuya bodoslama dalacağım kimse kusura bakmasın. Çok sinirliyim ve çok moralim bozuk. Önce bir durumu özletlemeye çalışayım: Pazar günü kuzenim nişanlanıyor. Her şey onun için de çok beklenmedik ve ani geliştiği için bizim de elbette son anda haberimiz oldu. Bana telefon açıp, isteme günü beni de mutlaka görmek istediğini söylemeden önce, ben kendimi düğününe giderim diye şartlamıştım. Çok detay vermek istemiyorum bilirsiniz işte, evler küçük, akrabalar çok olunca herkes çağırılmaz diye düşündüm. Alınmadım da diğer kuzenim de öyle düşünmüş. Yani düğüne 2 ay falan vardı en azından o zamana kadar 10 kg verebilirdim diye düşünüyordum ki.. O aradı, tatil planı yapmadıysan sakın yapma 1 Ağustosta istemeye gelecekler dedi. Salonda değil evde olacak ve Söz-Nişan bir arada olacak. Neyse olay bu ve tabii ki biricik kuzenimin özel gününde şık olmak isterim. Hem kendim, hem onun, hem de karşı taraf için.

Dikkat edin güzel falan demedim. Direk eledim o şıkkı ama en azından koskoca İstanbulda içinde insana benzeyebileceğim bir şeyler bulabilmeliyim değil mi ? YOK.. Öyle normal mağazalarda falan aradığımı zannetmeyin. Bildiğiniz büyük beden mağazalarına baktım. Nedir büyük beden? Normal mağazalarda çalışılmayan orada bulamadığınız ölçülerde giysiler üretirler. Budur değil mi? Ben mi yanlış biliyorum? 40-42-44 hatta 46 bedeni bile bulabileceğiniz markalar var. Benim istediğim bundan sonrası.Nasıl bir büyük beden mağazası sadece LARGE kadar çalışabilir. Beğendiğim bir kaç giysinin indirim sezonu olması sebebiyle bedeni kalmamış. AMA PEK ÇOK ŞEYDE ÖZELLİKLE SORDUM. BEDENİ Mİ YOK. YOKSA SADECE BU BEDENE KADAR MI  ÇALIŞIYORSUNUZ DİYE? Genel olarak aldığım cevap BU BEDENE KADAR ÇALIŞILMIŞ. EN fazla 3 bilemedin 4 beden. Önümde kısa bir süre var ve ben giyinmek zorundayım. 

Bir de bütün tezgahtarlar sözleşmiş gibi benim o kadar da kilolu olmadığım konusunda. Buna inanmayacak kadar biliyorum ben kendimi ancak dedikleri tek bir şey doğru benden de kilolular var ve görüyorum.. Ama sanırım genç büyük beden denen şey gerçekte yok. Büyük beden mağazası olması farketmez. Herkesin vücut yapısı aynı nasılsa. Enden olana boydan olmaz, omuzlardan olana, göğüslerden olmaz gibi bir durum söz konusu olamaz değil mi? Günlük giysilerimi C.C.C den alıyorum ve memnunum genelde dünün tek artısı kendime bir kot bulabilmem oldu. Bunu okuyup da zayıfla o zaman diyen olursa çok pis küfrederim.. Önümde sadece bir kaç gün vardı. Takdir edersiniz ki alışveriş para gerektiren bir eylem. Eh onun içinde biraz vakit kaybettim. Ben milyoner değilim.

Kendi gibi olmayana yaşam hakkı tanımayan, herkesi belli bir kalıba sokmak isteyen zihniyet beni de elbette kendi belirlediği şekle uymaya zorluyor. Aksi olursa karşıdakine kendini, mutsuz, çirkin ve değersiz hissettirerek cezalandırıyor. İnsanlar da moda diye dayattıkları zevksizlikleri heyecanla takip ediyor. Ama ben 38 bedene de insem bitmez bu FAŞİST yaklaşım. Her zaman daha zayıf, daha fit olmayı pompalayıp duracaklar nasılsa. Malum artık 36-38 beden olmak yetmiyor 0 beden olmalı. Sanırım 0 dan büyük bütün rakamlar da 'Büyük' sayılıyor. Zaten şişmansanız otomatik olarak boğazını tutamıyorsunuzdur. Yoksa neden kilo alır ki insan? Hastalık, genetik yatkınlık, bir takım yiyecekleri tolare edememek gibi seçenekler söz konusu olamaz.!!!??

Annem benden çok üzüldü. Gitmeyeceksin diyor. Karşı taraf kalburüstü bir aileymiş. Kuzenimin arkadaşları da aynı şekilde. Herkesin şık ve zarif olacağından emin olduğum bir gecede, ben de besleme gibi dolanmak istemem ortalarda. Çocukluğumun beraber geçtiği kuzenim o benim. Hayat farklı yönlere savursa da insan böyle zamanlarda arar ailesini. İlk kez bizim nesilden biri evleniyor ve ben hayatımda ilk kez bu kadar hevesli ama aynı zamanda bir o kadar isteksiz ve mutsuzum. Arada espiri yapıyorum çocuk bizi hiç düşünmemiş. Bu kızın obez akrabaları var en azından 6 ay önceden yapmalıyım şu evlenme teklifini diye :)) Görünce sinirimi ondan çıkarıp, ömür boyu hafızasında 'manyak bu kız' izlenimi bıraksam mı acaba? Fazla kişisel yazmayı sevmiyorum ama dayanamadım. Buraya kadar okuduysanız teşekkürler. Ben yazarken biraz olsun rahatladım.

14 yorum:

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Merhaba:)Markalarda bir daralma sözkonusu kesinlikle!Bedenler küçülüyor gitgide. Özellikle yerli markalarda ama bunun büyük bedende olması tuhaf!!! Senin hedef kitlen büyük bedense, bedenlerin niye küçük???? Saçmalık!! Başka mağazalara baksan hani avmler dışındaki mağazalar. Çok güzel ve kaliteli şeyler yakalayabiliyorsun. Bakırköy, Kadıköy vs...İnşallah bulursun istediğin gibi birşey! İyi şanslar...

Sebla

Porti dedi ki...

Yazının sonlarına doğru rahatladığını hissettim inanır mısın ?

:))

0 beden belasına ölüüüümmm :D:D
Ama sıkma canını derim
Yani karşı taraf ne olursa olsun sen herkesi zekanla etkileyecek bi insansın
Ha karşndaki insanda seni gördüğüyle değerlendiriyorsa boşver o da kendi değeriyle kalsın :))

DİPNOT
Bloğunu uzun zamandır takp ediyorum
ondan böyle şeyler yazabildim :)
Bize de bekleriz efenim
portinindunyasi.blogspot :))

Porti dedi ki...

Yanlız daha önce aktif takip etmiyordum yani bi bloğum yoktu yoksa yeni izlemeye aldım yani :)
Yalan sölemiş gibi olmiiim :D :))

kimbapsushi dedi ki...

öncelikle ağzına sağlık, hiç de kişisel bir yazı değil aslında hepimizi ilgilendiren bir konu, birilerinin bunu dile getirmesi lazım.

konuya dönersek bazen her yerde aynı olması gereken bedenler bile öyle olmayabiliyor, bırak büyük bedeni. bütün pantolonlarım 38 ama geçen gittiğim bir mağazada denediğim kuş kadar şey kesinlikle üzerinde yazdığı gibi 38 değildi! "kalıbı küçük" deyip geçiştiriyorlar. eh artık böyle bir memlekette her bedene saygı beklemek de imkansız. "büyük bedenler çile çekmeyecek" tarzı sloganlarla ortaya çıkan yerlerden de medet ummamak gerek.

bence ne giyersen giy kendini iyi hissettiğin sürece insanlar da seni öyle görür. bu klasik teselli cümlesi gibi durabilir ama mesela ben görünüşte hiç bir değişiklik olmadığı halde bazı günler kendimi nedensizce güzel hissederim, bir güven gelir. o tür günlerde de hep çevremdekiler "bugün çok güzelsin" tarzı şeyler söyler. sen onları sağlam karakterin, kendine güveninle döversin canım :)

FFatiHH dedi ki...

Eskiden ne güzel terziler vardı.Tarif ederdin dikerdi.Şimdi sayıları azaldı.Onlar ne isterse biz onu giyecez.Bizim giydiğimizi belki dünyada aynı anda 100 000 kişi giyiyo olacak.Pöffffffffffffff.

Adsız dedi ki...

vakit kısıtlı olmasaydı diktirirdin ama bikaç gün kalmıs, bence gitmemezlik etme madem bu kdr değer veriyorsun burda olup gitmemen çok kötü olur yani ben olsma cok kırılırdım insan böyle özel günlerinde sevdiklerini yanında görmeyi arzuluyor böylece daha bir özel oluyor bu günler. kıyafet için butik tarzı yerlere baksan,abiye mi yoksa klasik normal giyim mi giyeceksin. kadıköy opera pasajında güzel abiyeler vardı ama simdi ne durumda bilmiyorum.biz kardesimin elbisesini oradan almıstık fiyatlar da her keseye uyacak düzeydeydi. bi bak istersen abiye düşünüyorsan bedenler de senin cok kilolu oldugunu sanmıyorum 44 e kadar vardı.

Joey Potter dedi ki...

Kirpikteki Gözyaşı: Valla ben anlayabilsem sebebini. Sonuçta nesil de git gide daralmıyor. Kadıköye de baktım, yok hiç bir şey :(

Porti: İnanırım canım, çok teşekkür ederim. Blog olup olmaması önemli değil. Güzel sözlerin için çok teşekkürler. Takipteyim bende.

Kimbap: Ya dar kalıp ne demek ya. 38 beden 38 bedendir. Dediğin doğru olabilir ama ben ortamı düşündükçe geriliyorum. Asla kendimi güzel hissedemem orada.

FD: Kesinlikle haklısın, hem de kendi tarzına sahip olma fırsatını da alıyorlar elimizden.

Handan: Har halükarda gideceğim de bakalım, arada Cuma-C.tesi var. Kadıköye baktım, yok bana uygun bir şey :(

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Kuşum yaa, tekstil konusunda avrupa yakası sanki biraz daha seçeneği bolmuş gibi. Kadıköy'e kadar geçmişken atlayıp bi eminönü vs (nerelerde daha çok giysi var pek bilmem ama ) yapabilsen keşke. Belki kafana yatan birşey bulurdun he??

Buket dedi ki...

Merhaba, bende büyük beden elbise sıkıntısı yaşayanlardan biriyim çok iyi anlıyorum seni ve aynı sıkıntıyı çok yakın bi zamanda bende yaşadım maalesef :)
Kaç bedensin bilmiyorum ama yardımı olacağını düşünüyorum annem 50-52 beden arası giyiniyor ve abiye tarzı elbiselerini Bakırköy'de ki ender'den alıyor. Tam olarak kaç bedene kadar çalıştıklarını bilmiyorum maalesef ama büyük beden mevcut bildiğim kadarıyla.
Umarım istediğin gibi bi elbise bulabilir ve kendini rahat hissedebilirsin :)

Sevgiler

Joey Potter dedi ki...

Volkan-Kaldera artık vakit yok zateni. Hem de ben oraları bilmiyorum. Desteğin için sağol :)

Buket: Ben daha sade bir şeyler arıyorum ama aklımda olsun orası da teşekkür ederim.

tarih84 dedi ki...

Gerçekten neler oluyor anlamıyorum.bedenler gitgide genişliyor ve giyim sektörü kalıpları bir o kadar hızla daralıyor..ben de bıktım..ben yıllarca alt beden 36 üst beden 38 giymek zorunda kaldım(9 yıl yüzünce arada fark oluyor tabi) sporu bıraktımiderken sıfır beden modası çıktı önceleri şaşırdım...sonralarında bir kaç üzüntü bir bakmışım o sıfır denen bedene düşmüşüm inanın fiziken yorgun düşüyorsunuz..sonrasında bir mutsuzluk-sporsuz geçen 1.5 yıl bana güzel bir kilo miras bıraktı 38-40 oldum aslen memenun olsamda eskiyi özlüyorum işin özü şunu demeye çalışıyorum bu zaman diliminde içime tam anlamıyla sinerek yaptığım tek alışveriş olmadı omuzsuz belsiz belki biraz basenin var ise senden iyisi yok bütün indirimlerde bedenler sana göre tüm güzxel elbizeler sana göre dikilmiş sanırsın ee kaburga omuz törpületemeyeceğime göre kadere razı ama kendi arayışlarım içinbde tarzımı biraz değiştirdim şimdi düşünüyorumda ben yine şanslı sayılırım ama ya imkanı olamayanlar ne yapacak hamile modasını mı takip edip oradan mı alacak bir iki parça kıyafet kilom sorunu olan yada fazlalığı olanların canı yok mu...bu ciddi bir sorun hem de çok ciddi..bir çok avrupa ülkesinde düşük bel kot yasaklanmış meğer düşükbel bel bölgesini üşütüyor böylece vücut otomatik koruma sistemini çalıştırıp bel bölgesini yağlandırıp korumaya alıyormuş şimdiki gençler neden beli kalın yada göbekli diye sormasınlar boşuna...bel fıtığı neden gençlere kadar ulaştı saçma sapan topuk modasından,neden göbeklendik pantolon+ enfes cipsler sayesinde..okul kantinlkerinde rus salatasına kadar herşey olur çocuk gevrek peynir nedir tanımaz sütü milkshak ten tanırsa ne olucaktıki ne mi olacak tabiki= taylan kümeli,muzaffer4 kuşkan zengin olacaktı... neyse çok sinirliyim konuyu saptırmak istemem..NOKTA

Adsız dedi ki...

selam,bende 36 38 giyiyordum 2 senede 15 20 külo aldım 40 beden olmuyor 42 denemeye de utanıyorum ya,genelde de 40 beden zor bulunurken 42 nasıl bulucam bilmiyorum ben de düğün için bakıcam bakırköyden bakalım üstüme olan bir şey bulsam yeticek eskiden model beğenmezdim o halimi mumla arıyorum :D

Joey Potter dedi ki...

Tarih: Muhtemelen seninle telde bu mevzuyu konuştuğumuz için yorumunu atlamışım :) 1 YILLIK gecikme için biane :D

Adsız: Neden kilo aldığını bilmiyorum ama 42 beden bulabilirsin sanıyorum. Eski 42 bedenlerden değil tabii. İyi şanslar umarım güzel bir şeyler bulursun giyecek.

Adsız dedi ki...

Arkadaslar ınanın bu beden sorunu Turkıyede bu halde sadece. Ben Ingılterede yasıyorum. Buarada tum magazalarda bedenler nerdeyse bırbırının aynısı ve ben 38 beden gıyınıyorum. Ama turkıyeye gelınce 40 bedenın ıcıne sıgamadıgım oluyor. Gorevlıden large beden ıstıyorum gelen large bedenın ıcıne sıgmanız ıcın cop gıbı olmanız lazım. Yanı dıyecegım o kı bozmayı moralınızı kızlar... Sısman kadın cırkındır dıye bır sey yokki.. Burada kızlar gormelısınız cok kılolu kızlar bıle kısa sortlar dekolteler canları ne ısterse gıyınıyorlar. ve gayet guzelller de... moral bozmak yok! Saglıklı kılomuzda oldugumuz surece kı bıldıgım kadarıyla buna 40 beden de dahıl sorun yok...

Pages

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ara ki bulasın

© 2011 Kızsal Şeyler İşte, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena